diumenge, 13 de maig del 2012

CORRELLENGUA 2012: CARTELL I SIMBOLISME

El cartell guanyador del concurs del Correllengua 2012 ha estat el titulat Des de la presó i la seva autora és la Gemma Navidad.
 
És molt interessant entendre el simbolisme que reflecteix el cartell. Així ens ho explica la pròpia autora:
 
Des de la presó és un cartell fet amb sentiment per la meva terra: la terra catalana i fa referència al personatge que el Correllengua homenatja aquesta ny 2012: Lluís Maria Xirinacs.
 
Els anys d'opressió a què va ser sotmès pel règim franquista han estat representats pel símbol dels quatre pals ratllats que, alhora, indiquen els dies que queden per a l'alliberament. Finalment, els pals, les barres esdevenen quatre barres vermelles, símbol de llibertat, no només física, sinó també del pensament social i polític.
 
Com a fons, apareixen uns manuscrits que representen les cartes i pensaments que en Xirinacs devia escriure i enviar des de la presó. Un diari d'una lluita constant en defensa dels seus ideals envers la terra catalana.
 
En homenatge també a Lluís M. Xirinacs, hi ha escrita una frase que defineix profundament els seus ideals: Defensem la no-violència, defensem la terra i la nostra identitat.
 
Com a símbol d'identitat, la gamma cromàtica uitlitzada queda reduïda al groc i al vermell, els colors de la bandera catalana.
 
Per sota de les quatre barres vermelles apareix el lema del Correllengua: Llengua, Cultura i Llibertat. Escrit en tipografia manual i espontània perquè representa la presència del poble en lluita pels seus drets.
 
En el cartell apareixen també unes petites peces de metall ("eyelets") que volen representar les cicatrius que l'opressió i la repressió han anat deixant en el poble català. Un poble, però, que ha estat capaç de reforçar-se per oferir un aspecte de fortalesa. Són cicatrius que marquen el transcurs de la història.
 
Com que el Correllengua té un marcat caràcter popular i cada anys se celebra arreu del país, lamanera de representar-ho en el cartell ha estat amb petites puntes de color taronja lligades amb fil, que marquen la trejectòria que segueix l'activitat. A més, posa de manifest el lligam entre els pobles per tal d'assolir un objectiu comú.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada